Δυναμική παρουσία του Συλλόγου μας στον Διεθνή Ημιμαραθώνιο Βρυξελλών!

10410843_860800443944389_7894579527966700245_n

Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθησαν ο μαραθώνιος αγώνας των 42χλμ. και ο ημιμαραθώνιος των 21,5 χλμ. την 5/10/2014 στην πρωτεύουσα του Βελγίου Βρυξέλλες, οργανωθέντες από τον Δήμο Βρυξελλών.Σ’αυτούς έλαβαν μέρος 1951 μαραθωνοδρόμοι,εκ των οποίων τερμάτισαν τον αγώνα 1879 και 7387 ημιμαραθωνοδρόμοι εκ των οποίων τερμάτισαν 7316 αθλητές.Η ελληνική συμμετοχή ήταν 11 μαραθωνοδρόμοι και 22 ημιμαραθωνοδρόμοι.Στους τελευταίους συμπεριλαμβάνοντο και 4 αθλητές του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων,οι Δημοσθένης Πάλλας,Χρήστος Τάσιος,Ιωάννης Βασιλάκος και ο γράφων Ιωάννης Ξηρός,μέλος επίσης του Συλλόγου Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων.
Η ελαφρά συννεφιά και η άψογη διοργάνωση,όπως επίσης και ο ενθουσιασμός του λαού των Βρυξελλών,ο οποίος καθόλη την διάρκεια της διαδρομής επευφημούσε όλους τους αθλητές και τους εμψύχωνε βοήθησαν στην πραγματοποίηση ενός αγώνα που πραγματικά τίμησε την αδιάπτωτη αρχή του »ευ αγωνίζεσθαι» και αξίζει να μείνει χαραγμένος στην μνήμη όλων των συναγωνισθέντων,ιδιαίτερα των ξένων που τίμησαν το Βέλγιο με την συμμετοχή τους και τιμήθηκαν από αυτό.
Η διαδρομή ήταν όλη εντός της πόλεως και κάθε 3 χλμ.υπήρχε παροχή νερού και ισοτονικών,πράγμα που πολύ βοηθά τον δρομέα μεγάλων αποστάσεων.Η εκκίνηση έγινε από την Αψίδα του Θριάμβου των Βρυξελλών και κατέληξε σε μια άλλη κεντρική πλατεία σε μια ατμόσφαιρα πανηγύρεως,όπου ακουγόταν γλώσσες από τα 24 έθνη που συμμετείχαν στην αθλητική αυτή γιορτή.
Κανείς δεν μπορεί να μεταφέρει,ούτε να μεταδώσει το πνεύμα και το κλίμα,ούτε την ψυχολογία κανενός διεθνούς αγώνα μεγάλων αποστάσεων.Εκεί είμαστε όλοι αδελφωμένοι,ενθουσιασμένοι,ο ένας δρομέας μιλάει με τον άλλον ως παλιοί φίλοι και για πολλούς η αίσθηση είναι οτι συμμετέχουν σε κάτι υπερβατικό.Πρέπει όμως να συμμετάσχει κανείς σε έναν διεθνή αγώνα για να συλλάβει το μεγαλειώδες του πνεύματος και την ψυχική ανάταση της συμμετοχής σε κάτι τέτοιο.
Για την ιστορία αναφέρω οτι στον μαραθώνιο ανδρών πρώτος τερμάτισε ο CAELEN FLORENT,Bέλγος με ώρες 2.16.30 και στον ημιμαραθώνιο ο VAN DROOGENBROECK LANDER,Bέλγος με 1.08.35.Στις γυναίκες μαραθωνοδρόμους πρώτη ανεδείχθη η DELDIQUE LOYISE,Bελγίς με 2.56.27 και στον ημιμαραθώνιο η TONDEUR ALEX,Bελγίς επίσης με 1.21.58.
Το Βέλγιο φιλοξενεί επίσης και την πρωτεύουσα της Ευρώπης,όχι τυχαία,δεδομένου οτι οι πρωτεργάτες της ενωμένης Ευρώπης ήθελαν την πρωτεύουσα μεν στην καρδιά της ευρωπαικής ηπείρου,πλην όμως όχι επί του εδάφους μιας μεγάλης ευρωπαικής χώρας για λόγους συμβολικούς.Το Βέλγιο και η Ολλανδία είχαν πάντα κοινή ιστορία και κοινή τύχη.Επαρχίες του βασιλείου των Βουργουνδών κατά τον Μεσαίωνα και πριν από αυτούς των Γαλατών και των Ρωμαίων,έπεσαν στα χέρια της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας και το 1515 στα χέρια του ισπανικού κλάδου των Αψβούργων που κυβερνούσαν την Αυστροουγγαρία.Η περίοδος 1515-1715 ήταν στην πραγματικότητα περίοδος ισπανικής κατοχής,για την αποτίναξη της οποίας χρειάστηκε απελευθερωτικός αγώνας.Θρησκευτικές και οικονομικές διαφορές Βορρά-Νότου και η απειρία του τότε βασιλιά οδήγησαν στο διαζύγιο Βελγίου-Ολλανδίας και στην δημιουργία ξεχωριστών δυναστειών κατά το μοιραίο 1830.Έκτοτε το Βέλγιο κατάφερε να λάβει το Κογκό ως αποικία και ο πλούτος της αποικίας αυτής επέτρεψαν στις Βρυξέλλες να γεμίσουν με λαμπρά οικοδομήματα.Η απο-αποικιοποίηση των δεκαετιών1960-1970 στέρησαν εξίσου τις αποικίες από Βέλγιο και Ολλανδία και από τότε η τύχη  των δύο αυτών μικρών κρατών που είχαν πάντα την ατυχία να ευρίσκονται ανάμεσα σε μεγάλα και ισχυρότερα έθνη και να υφίστανται χωρίς να το θέλουν τις συνέπειες των συγκρούσεών τους,είναι με την Ευρωπαική Ένωση.
Οι σημερινές τους κοινωνίες περιλαμβάνουν μειονότητες μεταναστών από Ασία και Αφρική σε μεγάλους αριθμούς,οι Βρυξέλλες ιδίως είναι κατά το ήμισυ πόλη Αράβων και Αφρικανών.Πλην όμως το κυριότερο χαρακτηριστικό των κοινωνιών τους είναι η ανοχή και η ανεκτικότητα και εθνικές ή θρησκευτικές διαφορές δεν σημειώνονται.Ας μην ξεχνούμε βεβαίως οτι λαοί που δεν διετέλεσαν υπό μουσουλμανική κατοχή έχουν άλλον βαθμό αποδοχής Μουσουλμάνων στις κοινότητές τους.
Αποχαιρετήσαμε τις μεγάλες πρωτεύουσες Βρυξέλλες και Άμστερνταμ με συγκίνηση και με την υπόσχεση οτι σε μια επόμενη διεθνή αθλητική γιορτή θα είμαστε πάλι εκεί,πάντα εκεί όπου θα κάνουμε αυτό που αγαπάμε.
Ιωάννης Ξηρός

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΡΟΜΕΩΝ ΜΑΣ:

Bid No Name Nat Time
10527 TASIOS Christos GRC 1:55:47
10528 PALLAS Dimosthenis GRC 2:08:36
3739 XIROS Ioannis GRC 2:13:36
10526 VASILAKOS Ioannis GRC 2:18:11

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ 4 ΔΡΟΜΕΙΣ ΜΑΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.