31 ΜΑΙΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

b_5215_or_smokingday

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά της καπνιστικής συνήθειας,καλό θα ήταν να αναφέρουμε,για να ξαναθυμίσουμε,κάποια πράγματα για το κάπνισμα (αλλά και για το παθητικό κάπνισμα).

-Είναι αποδεδειγμένο πως το κάπνισμα είναι ο κυριότερος αιτιολογικός παράγοντας για ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα (όπως φυσικά κι άλλων εντοπίσεων του καρκίνου).

-Μόνο 1 στους 10 καπνιστές θα αναπτύξει καρκίνο πνεύμονα.Να μην ξεχνάμε όμως πως ΟΛΟΙ σχεδόν οι υπόλοιποι θα υποφέρουν από άλλες ασθένειες που σχετίζονται με αυτό και κυρίως από καρδιαγγειακά νοσήματα,αναπνευστικά νοσήματα,άλλες μορφές καρκίνου.

-Το κάπνισμα αποτελεί την 1η αιτία παγκοσμίως θανάτων γενικά.Σκοτώνει περίπου ένα άτομο ανά 5-6 λεπτά.

-Ο κίνδυνος από το κάπνισμα είναι υπαρκτός,ασχέτως της ποσότητας της πίσσας που περιέχεται στα τσιγάρα.Δεν υπάρχει ασφαλές τσιγάρο!

-ΔΕΝ υπάρχει ασφαλής ποσότητα τσιγάρων ανά ημέρα.Προτείνουμε ΜΟΝΟ την οριστική διακοπή του καπνίσματος.

-Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως το κάπνισμα αδυνατίζει.

-Η διακοπή του καπνίσματος ακόμη και σε ασθενείς με καρκινο πνεύμονα,άλλα αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα θα προσφέρει σίγουρα πολλά οφέλη,με καλύτερη ποιότητα ζωής.Η πλήρης αποχή από το κάπνισμα σε αυτούς τους ασθενείς θα μειώσει υποτροπές της νόσου τους και θα επιτρέψει πολύ καλύτερη ανταπόκριση στη θεραπεία που λαμβάνουν.

– Οι πρώην καπνιστές κινδυνεύουν κι αυτοί.Απλά με την πάροδο του χρόνου ο κίνδυνος σταδιακά μειώνεται.Για παράδειγμα ο κίνδυνος για καρκίνο πνεύμονα μειώνεται ,αλλά μειώνεται αργά-υπολογίζεται μείωση περίπου κατά 30% ανά δεκαετία αποχής από το κάπνισμα,με ελαχιστοποίηση του κατά το τέλος της 3ης δεκαετίας.

-Ακόμη και οι παθητικοί καπνιστές έχει φανεί πως έχουν αυξημένη πιθανότητα κατά 20-30% να νοσήσουν από καρκίνο του πνεύμονα,σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

-Από όλες τις αλλαγές που μπορείς να κάνεις στη ζωή σου για τη βελτίωση της γενικής υγείας σου είναι να διακόψεις το κάπνισμα.

-Η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο πέρα από τη βελτίωση της υγείας σου,και στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος.

-Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εθιστικής συνήθειας,όμως το καλύετρο φάρμακο παραμένει η προσωπική απόφαση με την εσωτερική δύναμη του κάθε καπνιστή!

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΣ

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ-ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ

ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ 26,ΤΡΙΚΑΛΑ-τηλ. 6946906655 & 2431303414

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.