Στο Ultra Trail Mont Blanc ο Βασίλης Γαλάνης

Το δρομικό του όνειρο έζησε πριν λίγες μέρες ο δρομέας του Συλλόγου μας Βασίλης Γαλάνης ! Συμμετείχε και τερμάτισε  σ’έναν διεθνή ορεινό αγώνα και μάλιστα σ’έναν από τους κορυφαίους αγώνες ορεινού τρεξίματος παγκοσμίως. Φυσικά αναφερόμαστε στο Ultra Trail Mont Blanc που έχει επίκεντρο την πόλη  του Chamonix της Γαλλίας . Το Chamonix βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Mont Blanc , την υψηλότερη κορυφή της Δυτικής Ευρώπης με ύψος 4.808 μ.. Η κορυφή αποτελεί το σύνορο μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, ενώ ολόκληρο το όρος βρίσκεται στα σύνορα 3 κρατών: της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας. Εκεί λοιπόν κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου και για μια εβδομάδα συγκεντρώνονται δεκάδες χιλιάδες δρομείς από όλoν τον κόσμο για να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις του UTMB που περιλαμβάνει πολλούς αγώνες  .

Ο Βασίλης μαζί με περισσότερους από 2500 δρομείς συμμετείχε στον αγώνα CCC ( από τα αρχικά των 3 πόλεων Courmayeur – Champex – Chamonix ) καλύπτοντας συνολική απόσταση 101 χλμ. και 6100 υψομετρικών μέτρων ξεκινώντας από το  Courmayeur της Ιταλίας ,περνώντας από το Champex της  Ελβετίας και τερματίζοντας στο Chamonix της Γαλλίας ! Ας δούμε όμως πώς έζησε ο Βασίλης αυτήν την μοναδική εμπειρία :

Kαμιά φωνή δεν ακούγεται, κανένας δεν έχει όρεξη για κουβέντες – μόνο ο ήχος από τα μπατόν που χτυπάνε πάνω στις πέτρες, οι βαριές ανάσες και ένα ποτάμι που κυλά κάπου κοντά και χάνεται μέσα στο σκοτάδι. Μα πως βρέθηκα πάλι εδώ…? Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά…            

             Την προηγούμενη εβδομάδα είχα την τύχη να βρεθώ οικογενειακώς στην Γαλλία, στο αλπικό Chamonix, με αφορμή την συμμετοχή μου στο πλέον αναγνωρίσιμο φεστιβάλ αγώνων ορεινών υπεραποστάσεων ( Ultra Trail ), στο περίφημο Ultra Trail du Mont Blanc. Προσωπικά συμμετείχα στον CCC  (101χλμ , +ΥΔ 6156), ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν και μια σειρά άλλων αγώνων, με τον Ultra Trail du Tour du Mont-Blanc  (UTMB) των 180χλμ να αποτελεί, μάλλον, το κορυφαίο παγκοσμίως  αθλητικό γεγονός στο χώρο τόσο του Ultra Trail, όσο και του ορεινού τρεξίματος γενικά. Για να φτάσει κανείς όμως μέχρι εκεί δεν είναι απλή διαδικασία.

               Καταρχάς ο αθλητής που επιθυμεί να συμμετάσχει σε έναν από τους 3 μεγάλους αγώνες της διοργάνωσης ( CCC, TDS, UTMB ) θα πρέπει να συγκεντρώνει συγκεκριμένους βαθμούς από συγκεκριμένο αριθμό αγώνων ορεινού τρεξίματος (δηλωμένων και εγκεκριμένων από την διεθνή ομοσπονδία ITRA), όπως περιγράφεται στους κανόνες της διοργάνωσης. Ο αθλητής αιτείται συμμετοχής και εφόσον ο έλεγχος δείξει ότι πληροί τα κριτήρια βαθμολόγησης συμμετέχει σε κλήρωση, μαζί με χιλιάδες άλλους αιτούντες από όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα της κλήρωσης ανακοινώνονται περίπου 8 μήνες πριν τους αγώνες. Στην διάρκεια αυτών των μηνών που προηγούνται του αγώνα ο αθλητής καλείται σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια να ολοκληρώσει κάποιες ενέργειες, όπως αποστολή ιατρικού πιστοποιητικού στην διοργάνωση και κυρίως να συγκεντρώσει τον υποχρεωτικό εξοπλισμό του αγώνα, που περιλαμβάνει μια σειρά από είδη ρουχισμού και όχι μόνο, τα οποία επίσης πρέπει να πληρούνε συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως βαθμός αδιαβροχοποίησης κ.α. Ο υποχρεωτικός εξοπλισμός ελέγχεται κατά την διανομή των αριθμών του αγώνα (race bibs) και μόνο εφόσον ο αθλητής διαθέτει τον υποχρεωτικό εξοπλισμό λαμβάνει και το νούμερό του, που του δίνει και την δυνατότητα συμμετοχής.  Ο υποχρεωτικός εξοπλισμός πρέπει να βρίσκεται στο σακίδιο του συμμετέχοντα καθόλη την διάρκεια του αγώνα και σε περίπτωση ελέγχου ο αθλητής είναι υποχρεωμένος να τον επιδείξει, ενώ  προβλέπονται ποινές, μέχρι και άμεσος αποκλεισμός  σε περίπτωση αδυναμίας παρουσίασης του εξοπλισμού.

               Μια ιδιαιτερότητα του CCC σε σχέση με ότι ανάλογο έχω τρέξει μέχρι σήμερα είναι ότι η διοργάνωση έχει καταργήσει το σάκο ανεφοδιασμού / drop bag  (παρότι στο παρελθόν είχε σάκο ανεφοδιασμού στο 55ο χλμ ). Αυτή η παράμετρος αυξάνει σημαντικά την δυσκολία του αγώνα μιας και ο δρομέας πρέπει εκτός του υποχρεωτικού εξοπλισμού να «κουβαλάει» στο σακίδιό του οτιδήποτε μπορεί να του χρειαστεί στην διάρκεια αυτής της πολύωρης προσπάθειας, όπως ισοθερμικά εσώρουχα, κάλτσες, τροφή κ.α. Αντί του σάκου η διοργάνωση δίνει την δυνατότητα υποστήριξης από 3ο άτομο σε συγκεκριμένους σταθμούς, γεγονός όμως που δημιουργεί ανισότητες  μέσα στον αγώνα. Ένας αθλητής που στερείται την δυνατότητα  υποστήριξης από τρίτους θα πρέπει να κουβαλάει για 100χλμ ένα σαφώς πιο βαρύ σακίδιο, από κάποιον άλλο αθλητή που θα του φέρουνε για παράδειγμα φρέσκα ρούχα και τροφή στο 55ο χλμ.

               Επιστρέφουμε στο Chamonix που ολόκληρη την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου  ζούσε στους ρυθμούς του Ultra Trail du Mont Blanc με χιλιάδες κόσμου να το έχουνε κατακλύσει  και διάφορους αγώνες να εκκινούνε καθημερινά. Η αρχή έγινε την Τρίτη 27/08 με τον PTL, έναν αγώνα ορειβατικής λογικής στον οποίο ομάδες των 3 κινούνται με gps/πυξίδα (χωρίς προηγούμενη σηματοδότηση)  για 300χλμ στον ορεινό όγκο του Mont Blanc, ενώ η αυλαία έπεσε την Παρασκευή 30/08 με την εκκίνηση του UTMB στις 18:00. Αναφορικά με τον δικό μου αγώνα, ο CCC ξεκινούσε ως προτελευταίος αγώνας της διοργάνωσης, την Παρασκευή 30/08 στις 09:00, αυτή τη φορά, όμως, όχι από το Chamonix, αλλά από την άλλη πλευρά του βουνού, από την κοιλάδα της Aosta και το ιταλικό Courmayeur, στο οποίο οι δρομείς μεταφέρθηκαν με λεωφορεία, διασχίζοντας το τούνελ του Mont Blanc, μήκους σχεδόν 12χλμ. Εκεί οι πλέον 2000 δρομείς του αγώνα, χωρίστηκαν σε 3 ομάδες για τις οποίες δόθηκε ξεχωριστή εκκίνηση (με 15-20 λέπτα διαφορά) για να αποφευχθεί/μειωθεί ο συνωστισμός στο μονοπάτι. Προσωπικά έφυγα με το 2ο γκρουπ περίπου στις 9.20 και ήδη οι πρώτες εικόνες ήταν συναρπαστικές με ένα πολύχρωμο ανθρώπινο ποτάμι να κατακλύζει το γραφικό αλπικό χωριό.

Σύντομα ο αγώνας εγκατέλειψε το  χωριό, μπήκαμε στο δάσος και λίγο πριν το 5ο χλμ ξεκίνησε η κίνηση σε στενό μονοπάτι μεγάλης κλίσης, το οποίο μετά από 5 περίπου χλμ απαιτητικής ανάβασης μας έβγαλε στην κορυφή Tete de la Tronche στα 2584μ. Αυτή ήταν και η πρώτη ανηφόρα από τις  5 συνολικά που απαρτίζουνε τον αγώνα. Ο καιρός ήταν πολύ καλός, όχι όμως και ιδανικός για τρέξιμο μιας και η ζέστη ήταν αρκετή και ειδικά κατά την διάρκεια της 2ης ανάβασης, οπότε και πλέον ήταν μεσημέρι, δοκίμασε τα όρια αρκετών δρομέων. Η κατάληξη της ανάβασης αυτής ήταν η κορυφή Grand Col Ferret στα 2490μ, που σηματοδοτούσε και το πέρασμα στην Ελβετία. Ακολούθησε μια παρατεταμένη κατηφόρα μέσω της οποίας διασχίσαμε και το ελβετικό La Fully και εν συνεχεία ανηφορίσαμε για το Champex-Lac, όπου πια είχε βραδιάσει και στον σταθμό ανεφοδιασμού προχώρησα στην επιβεβλημένη αλλαγή ρούχων και εξοπλισμού. Με φακό κεφαλής πλέον οι δρομείς συνεχίσαμε την ανηφορά μετά το  Champex-Lac, η οποία έγινε πολύ τεχνική (κακοτράχαλη) και μετά από δοκιμασία διαρκείας φτάσαμε στο πέρασμα La Giete, λίγο πιο πάνω από τα 2000μ. Ακολούθησε φυσικά κατηφόρα που μας έβγαλε στο Trient και η 4η ανηφόρα του αγώνα ήταν μια σχετικά ευχάριστη έκπλήξη, μιας και χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες βγήκαμε στο πέρασμα Les Tseppes, ξανά περίπου στα 2000μ, ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον του αγώνα. Κατεβαίνοντας από εκεί περάσαμε πλέον κάποια στιγμή και τα γαλλικά σύνορα και καταλήξαμε στον σταθμό του Vallorcine. Μία ανάβαση μόνο είχε μείνει… – έμελλε να είναι και η πιο απαιτητική. Μας περίμενε μια σκληρή δοκιμασία σε δύσβατο πεδίο, όπου κατά διαστήματα οι αγωνιζόμενοι έπρεπε να αναρριχηθούνε ή να ελιχθούνε ανάμεσα σε βράχους και εκτός μονοπατιού. Η ανηφόρα έμοιαζε ατελείωτη αλλά η ανταμοιβή μας ήταν το ξημέρωμα στο πέρασμα La Tete aux vents, με θέα τεράστιους ορεινούς όγκους με παγετώνες την ώρα που ανατέλλει ο ήλιος. Ο αγώνας ουσιαστικά είχε τελειώσει καθώς έμενε κυρίως κατηφόρα μέχρι τον τερματισμό στο Chamonix. Τερμάτισα  μπροστά στην οικογένειά μου μετά από 23 ώρες και 35 λεπτά αγώνα (1026ος στην γενική κατάταξη μεταξύ 2131 χρονομετρημένων αθλητών), έχοντας αποκομίσει εμπειρίες που θα με συνοδεύουνε για αρκετό καιρό.

Πολλά Συγχαρητήρια Βασίλη και Καλή αποκατάσταση !!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.