Koziakas Trail – Elati 12/05/2024

Ένας αγώνας στα μονοπάτια του Κόζιακα, αφιερωμένος στη διάσωση του ασπροπάρη και σε διαδρομές μήκους 9km και 25km, καθώς και στη διαδρομή του ενός χιλιομέτρου μέσα στο χωριό για τους μικρούς μας αθλητές.

Γενικές πληροφορίες

Ο αγώνας διεξάγεται στην περιοχή της Ελάτης και του Περτουλίου του Δήμου Πύλης. Με σημείο εκκίνησης και τερματισμού την Ελάτη η διαδρομή διασχίζει τα πανέμορφα ελατοδάση και τα αλπικά τοπία του Κόζιακα, το βουνό του Ασκληπιού. Η περιοχή αποτελεί ένα ορεινό τουριστικό προορισμό με πολλά αξιοθέατα και σημεία φυσικής ομορφιάς που αξίζει να επισκεφθείτε.

Περιγραφή διαδρομής αγώνα 25km

Η εκκίνηση του αγώνα γίνεται από το πάρκο του Προφήτη Ηλία στην Ελάτη (910μ). Η διαδρομή διασχίζει το κέντρο της Ελάτης και ακολουθεί τον ασφαλτόδρομο προς το Βροντερό με ελαφρά κατηφορική κλίση φτάνοντας στη θέση Καριόνα (815μ) στα 2χλμ. Από τη θέση Καριόνα ακολουθεί δεξιά το ανηφορικό δασωμένο μονοπάτι φτάνοντας στον οικισμό Βλάχα (1100μ) στο 4ο χλμ. Στο παρελθόν ήταν ένα από βασικά μονοπάτια επικοινωνίας των κατοίκων της Βλάχας με την Ελάτη. Στην Βλάχα είναι και ο πρώτος σταθμός. Μετά το σταθμό η διαδρομή ακολουθεί ένα μικρό τμήμα ασφαλτόδρομου στα δεξιά και ανηφορίζει στα αριστερά το μονοπάτι που οδηγεί στη κορυφή Κούκος 1450μ (κεραίες). Το μονοπάτι συνεχίζει πάνω στην δασωμένη και πανέμορφη κορυφογραμμή, με ελάχιστη κατηφορική κλίση καθώς και επίπεδα σημεία, φτάνοντας στην κορυφή του χιονοδρομικού. Ακολουθώντας την πίστα φτάνουμε στην βάση του χιονοδρομικού (1170μ) στο 10ο χλμ βρίσκεται ο 2ος σταθμός. Διασχίζοντας κάθετα τα λιβάδια Περτουλίου ανηφορίζει το κλασικό μονοπάτι πρόσβασης στο καταφύγιο του Κόζιακα. Στο τμήμα αυτό περνάει τη σκάλα στους Αρβανίτες και τη σκάλα Μπακόλα φτάνοντας στο καταφύγιο του Κόζιακα στα 1740μ στο 14ο χλμ (3ο σταθμός). Μετά το καταφύγιο ανηφορίζει τα αλπικά λιβάδια στις Ορνιοφωλίες και περνώντας το διάσελο της Κιδωνιάς κατηφορίζει με ένα μεγάλο Ζ στο Τρύπιο Λιθάρι 1650μ (τον χαρακτηριστικό διαμπερή βράχο με θέα το θεσσαλικό κάμπο). Η διαδρομή διασχίζει τις Χούνες (αλπικές κοιλάδες) με τα καταπράσινα λιβάδια, με αρκετά ανηφορικά και κατηφορικά τμήματα μέχρι τη θέση Ελατάκος στο 14ο χλμ σε υψόμετρο 1630μ ( 4ος σταθμός). Ακολουθώντας τον δύσβατο χωματόδρομο κατηφορίζει μέχρι την θέση Κανάλια έναν από τους βοσκότοπους του Κόζιακα όπου υπάρχει και βρύση. Το κατηφορικό μονοπάτι οδηγεί στον 5ο και τελευταίο σταθμό στη θέση Παπαδιά (1440μ) στο 21ο χλμ. Ακολουθώντας ένα μικρό τμήμα δασικού μέχρι τη θέση Κώστα μπαίνει στο τελευταίο τμήμα μονοπατιού και αφού διέρθει από την Τσουκνιδούλα και τα Πάνω Λιβάδια οδηγεί στον τερματισμό στην Ελάτη.

Βίντεο διαδρομής 25km

Περιγραφή διαδρομής αγώνα 9km

Η εκκίνηση του αγώνα γίνεται από το πάρκο του Προφήτη Ηλία στην Ελάτη (910μ). Η διαδρομή διασχίζει το κέντρο της Ελάτης και ανηφορίζει για 300 μέτρα όπου αριστερά ακολουθεί το δρομάκι που σύντομα γίνεται μονοπάτι προς την Αγία Τριάδα 1025μ. Το μονοπάτι ακολουθεί το αγωγό ύδρευσης και περνά δίπλα από δυο υδραγωγεία και καταλήξει στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας όπου υπάρχει βρύση. Ένα μικρό τμήμα μονοπατιού οδηγεί στον χωματόδρομο που τον ακολουθούμε δεξιά και κατηφορικά φτάνοντας στη διασταύρωση (Γούβα κάτω) στον 1ο σταθμό (3ο χλμ). Από εδώ ακολουθεί για 500 μέτρα τον ανηφορικό χωματόδρομο μέχρι τη Γούβα. Εδώ ξεκινά το πιο απαιτητικό τμήμα της διαδρομής που περνώντας από το χαρακτηριστικό πέρασμα της Θύρας φτάνει πίσω από την πρώτη κορυφογραμμή του Κόζιακα. Η Θύρα ήταν το συντομότερο από τα δύο περάσματα προς τα βοσκοτόπια του Κόζιακα από όπου κατέβαζαν το γάλα οι βοσκοί. Η θέα από το πέρασμα της Θύρας θα μας ξεκουράσει και θα μας δώσει δύναμη για την ολοκλήρωση του αγώνα. Πάνω από τη Θύρα, στο 5ο χλμ, συναντάμε τη θέση Παπαδιά 1440μ όπου βρίσκετε ο 2ος και τελευταίος σταθμός της διαδρομής. Από εδώ και μετά η διαδρομή είναι διαρκώς κατηφορική. Ακολουθώντας ένα μικρό τμήμα δασικού μέχρι τη θέση Κώστα μπαίνει στο τελευταίο τμήμα μονοπατιού και αφού διέρθει από την Τσουκνιδούλα και τα Πάνω Λιβάδια οδηγεί στον τερματισμό στην Ελάτη.

Βίντεο διαδρομής 9km

ΤΡΟΠΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΙΣ

Οι εγγραφές ξεκινούν στις 1 Μαρτίου 2024 και θα γίνεται

Α. ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του αγώνα.: https://kt.elati-pertouli.gr/

Β. Σε εκπρόσωπο του αγώνα κάθε Πέμπτη 5 με 7 ατο πάρκο του Αη Γιώργη στα Τρίκαλα, μπροστά από τα γραφεία του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων

τηλ.επικοινωνίας : 6974449137 Γκότσιος Γιώργος

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ (άνω των 5 ατόμων)
ΑΓΩΝΑΣ 25 ΧΛΜ.25€22€
ΑΓΩΝΑΣ 9 ΧΛΜ.15€12€
ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣΔΩΡΕΑΝΔΩΡΕΑΝ

Με την εγγραφή γίνεται και η πληρωμή.

Η εγγραφή είναι προσωπική και προϋποθέτει την αποδοχή όλων των κανόνων που έχει θεσπίσει η διοργάνωση σε αυτόν τον κανονισμό και σε τυχόν άλλες επιπρόσθετες οδηγίες. Η εγγραφή πρέπει να πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας της διοργάνωσης, συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής και καταβάλλοντας το αντίτιμο εγγραφής. Ο συμμετέχων είναι υπεύθυνος για την ακρίβεια των στοιχείων του. Οι εγγραφές θεωρούνται έγκυρες μόνο μετά την καταβολή του αντίστοιχου ποσού.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.